sunnuntai 19. lokakuuta 2008

Ovatko avoimet työpaikat oikeasti avoimia?

Usein työpaikkaa hakiessani olen pohtinut, onko ilmoitettu avoin työpaikka aidosti avoin. Epäilykselle on ollut monia syitä, varsinkin julkisen sektorin työpaikkoja hakiessa.

Joskus työpaikka on määritelty mollin verkkosivuilla niin tarkoin, ettei siihen voi olla kovin montaa soveliasta työhakijaa. Kerran näin tarjolla työpaikan, johon haluttiin henkilöä, jolla on kokemusta arkistoaineistojen digitoinnista, työskentelystä vammaisten kanssa ja Euroopan sosiaalirahaston rahoittamista hankkeista. Jotenkin tuli mieleen, että sopiva työntekijä oli jo olemassa, mutta pykälien takia piti paikka pistää julkiseen hakuun.

Toiset julkisen sektorin työpaikat ovat sellaisia, että ne kierrättävät tehtävissä samoja tyyppejä osastolta toiselle pätkätyöstä toiseen. Ulkopuolisten on mahdotonta päästä tähän väliin. Omien havaintojeni mukaan varsinkin yliopistot harrastavat hallintopuolen työsuhteissa tällaista.

Valitettavasti hakupapereita täyttäessä on melko mahdotonta tietää, onko virka oikeasti avoin vai ei. Jos käytössä on jotain suhteita kyseiseen työpaikkaan, voi näitä käyttää hyväksi. Itse en ainakaan enää viitsisi hakea työpaikkaa, josta huhut tietävät jo jonkun olevan käytännössä tehtävään valittu.

Ei kommentteja: